Universitat Rovira i Virgili

Vall de l'Hidrogen Catalunya

Construint l'ecosistema de l'hidrogen verd català

Producció, distribució i múltiples usos de l'hidrogen per a la nova economia verda i davant l'emergència climàtica

Catalunya vol liderar la transició energètica, i el sud del país (la regió de l'energia i la química) l'empeny en aquest repte global impulsant la Vall de l'Hidrogen. D'una banda, disposa d'un dels pols petroquímics més importants del sud d'Europa, que el 2022 consumirà unes 10 tones/h d'hidrogen gris que cal anar substituint per hidrogen verd. I d'altra banda, està situada en plena cruïlla estratègica de la futura mobilitat de l'hidrogen.

L'hidrogen verd, produït a partir d'energia renovable i aigua, s'utilitzarà com a matèria primera i font de calor en indústries com la química, per a la mobilitat, per a usos residencials i com a combustible. Europa preveu que el 2050 el 25% de l'energia passi a través de l'hidrogen net. De moment, al territori ja hi ha projectes al voltant de l'hidrogen en descarbonització, química verda, mobilitat, economia circular i infraestructures.

L'acord estratègic signat per la Universitat Rovira i Virgili, coordinadora de la Vall, i Enagás, empresa líder en disseny, desenvolupament, gestió i operació d'infraestructures energètiques, i el suport explícit de la Generalitat de Catalunya, impulsen l'objectiu comú de promoure la cadena de valor de l'hidrogen i accedir als fons NEXTGEN-EU.

Són més de 100 les organitzacions públiques i privades que formen part d'aquesta Vall, que actua com a plataforma col·laborativa multiactor i compta amb una aliança de coneixement, ciència i tecnologia integrada per la mateixa URV, l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i el centre tecnològic de Catalunya Eurecat.

L'objectiu prioritari actual és impulsar projectes, teixir aliances estratègiques i atreure inversions i talent per a l'economia i la societat de l'hidrogen verd.

Més informació

Notícies

Més notícies